Verschillende wateropties in waterkoeler

Dat het water uit een waterkoeler gezond en hygiënisch is, dat de PH-balans in goed evenwicht is en dat het lekker smaakt… dat wist u al. Naast de meest eenvoudige waterkoelers zijn er bovendien zowel compacte als robuuste losstaande of ingebouwde modellen op de markt die u een combinatie van gekoeld, lauw, heet of bruisend water aanbieden.

Diverse toegepaste technieken

Om te begrijpen hoe het water warm of koud wordt, is het handig dat u eerst enkele basisprincipes kent.

  • Sommige toestellen werken met omgekeerde osmose. Het water wordt eerst gezuiverd door diverse filters (o.a. sedimentfilter, actief koolstoffilter, GAC =Granulated Active Carbon-filter) en wordt dan onder druk door een osmosemembraan geperst. Voor 1 liter zuiver RO-water (RO= reverse osmosis) is er dan wel 8 l water nodig.
  • Bij waterkoelers met een reservoir wordt het water door één of meerdere filters gevoerd en dan opgeslagen in een kunststof of inox-tank. Hier bestaat wel kans op bacteriologische vervuiling, maar dit wordt tegenwoordig verholpen door UV- of UVC-techniek die het water steriliseert.
  • De ‘direct chill-technologie’ leidt het water via een spiraalbuis door een afgesloten circuit en het water gaat vanuit de waterleiding via filters naar een ijsreservoir. Hier dient u er rekening mee te houden dat deze techniek vooral gebruikt wordt bij toestellen met een kleinere tap-capaciteit.

Gekoeld, bruisend, heet water of water op kamertemperatuur

  • Bij systemen met een ingebouwde cool-unit loopt het water via het gesloten leidingcircuit door de zogenaamde ijsbank. Op die manier wordt het water op een instelbare temperatuur gekoeld net voor het wordt getapt.
  • Wil u eveneens water op kamertemperatuur, kies dan voor een toestel met een intern reservoir. Naargelang de consumptie wordt er telkens lauw water bijgevuld waardoor de temperatuur in de tank stijgt. De temperatuur kan ingesteld worden tussen 4°C en 12°C.
  • Drinkfonteinen met koolzuurhoudend water leveren bruiswater waaraan ongeveer 5g CO2 per liter water wordt toegevoegd via een cilinderfles die zich binnenin de behuizing van de waterkoeler bevindt en aangesloten wordt op het systeem en op de tap. Er bestaan CO2-flessen die u opnieuw kan vullen en die goed zijn voor zo’n 800 liter bruisend water.
  • Met een simpele druk op de knop schenkt u een dampend heet kopje koffie, thee of instant soep. Daarvoor gebruikt men ofwel software en heel precieze digitale sensoren ofwel een mechanische thermostaat waarmee de temperatuur geregeld wordt tussen 85°C en 94°C.

Waterdispensers voor elke branche

  • Voor de horeca bestaan er interessante topcounter- of undercounter-dispensers die u kan laten installeren op een toonbank of in een kelder en waaruit u plat of bruisend water kan tappen in gepersonaliseerde flessen met bijvoorbeeld het eigen logo.
  • In KMO’s, wellness- en sportcentra, scholen, diverse instellingen enz. zullen personeel en bezoekers het beslist op prijs stellen dat ze kunnen kiezen uit een glaasje fris water of een dampend kopje koffie of thee uit een gesofisticeerde drinkwaterfontein.
Wij kunnen u helpen leveranciers, te vinden door antwoord te geven op slechts enkele vragen

Hebt u reeds een waterfontein?