Water en gezondheid

Water is essentieel om te overleven. Een mens kan enkele weken in leven blijven zonder voedsel. Zonder vocht houdt hij het echter maar een paar dagen vol. Elke dag 1,5 liter drinken is daarom de boodschap. En er bestaat nog steeds geen betere drank dan water: het bevat geen vet, geen cholesterol en geen calorieën. Regelmatig water drinken onderdrukt bovendien het hongergevoel. Daarom past water ook in zowat elk dieet.

Water is essentieel om te overleven. Een mens kan enkele weken in leven blijven zonder voedsel. Zonder vocht houdt hij het echter maar een paar dagen vol. Elke dag 1,5 liter drinken is daarom de boodschap. En er bestaat nog steeds geen betere drank dan water: het bevat geen vet, geen cholesterol en geen calorieën. Regelmatig water drinken onderdrukt bovendien het hongergevoel. Daarom past water ook in zowat elk dieet.

Welke soorten water zijn er?

Leidingwater wordt geleverd via het openbaar waterleidingsnet en is geschikt voor menselijke consumptie. Het is wettelijk onderworpen aan regelmatige controles van verschillende parameters en moet voldoen aan bepaalde maximaal toelaatbare waarden (bijvoorbeeld chloor) en bepaalde minimumwaarden (bijvoorbeeld calcium- en magnesiumgehalte).

Bronwater is afkomstig van een bron die wordt bevoorraad door oppervlakkige waterlagen. Hierdoor is de chemische samenstelling seizoensgebonden, beïnvloedbaar door de atmosferische neerslag en het klimaat. Dit betekent ook dat contaminanten (ongewenste bestanddelen) snel de kwaliteit van bronwater kunnen aantasten. Daarom moet er steeds streng worden toegezien op de kwaliteit van bronwater.

Natuurlijk mineraalwater is afkomstig van dieper gelegen lagen uit een strikt afgebakend geologisch gebied. De samenstelling en de temperatuur van het water is zeer stabiel binnen natuurlijke schommelingen, ongeacht de wisselende seizoensomstandigheden. Voor mineraalwater schrijft de wet geen normen voor wat betreft de gehaltes aan minerale zouten. Natuurlijk mineraalwater mag niet in de handel worden gebracht zonder voorafgaande toelating van de Minister van Volksgezondheid op basis van een verslag van de Algemene Eetwareninspectie.

 

Enkele nuttige tips

• Wees voorzichtig met koffie, thee en alcohol. Die zetten de nieren aan tot een grotere urineproductie en leiden zo tot vochtverlies. Frisdranken en alcoholbevattende dranken zoals bier en wijn bevatten dan weer zeer veel calorieën. Spring er dan ook met mate mee om.
• Een mens zweet bij normale inspanning ongeveer een halve liter vocht uit per dag. Bij intensieve belasting (bijvoorbeeld sport of zware fysieke arbeid) kan dit zelfs gemakkelijk oplopen tot een liter per uur! Tijdig drinken is dan ook essentieel om de vochtbalans op peil te houden en geen vermindering van de prestaties te ondervinden.
• Zwangere vrouwen hebben een extra vochtbehoefte van ongeveer 30 ml per dag voor de aanmaak van het vruchtwater en voor een goede ontwikkeling van de foetus.
• Vrouwen die borstvoeding geven moeten per dag 0,75 tot 1 liter meer drinken.
• Mensen die medicatie innemen, hebben baat bij een hogere vochtinname.
• Regelmatig en voldoende water drinken wordt beloond met een frissere huid, een betere concentratie en minder kans op nierstenen en constipatie. Er zijn bovendien aanwijzingen dat het minder risico zou geven op bepaalde soorten kankers.

Alle water is even gezond en lekker? Zeker niet! Niet alle flessenwaters zijn even zuiver. Onderzoek toont aan dat ongeveer 1 op 4 flessenwaters simpelweg niet geschikt is voor dagelijkse consumptie! Waarom? Omdat de minerale waarden heel vaak te hoog liggen. Zo kan te veel sulfaat leiden tot dehydratie en irritatie van het darmkanaal. Een te hoge dosis fluoride kan dan weer het tandglazuur aantasten. Een te hoog natriumgehalte belast de nieren en het hart, met mogelijk een verhoogde bloeddruk en andere hart- en vaatziekten tot gevolg. Natrium heeft eveneens een effect op de stofwisseling en te hoge concentraties calcium kunnen leiden tot botontkalking.

Water uit de kraan dan maar? Dat heeft dan weer het nadeel dat er vaak een chloorsmaak in aanwezig is die allerminst aangenaam kan worden genoemd. Bovendien kan het gevaarlijk zijn om zelf kraantjeswater te bottelen. Indien de fles niet volgens de regels van de kunst werd gereinigd, kunnen zich microben opstapelen die uw gezondheid kunnen bedreigen.

Zorg dat de gezondheid en daarmee de productiviteit van uw personeel in alle omstandigheden optimaal blijft. Zorg dat ze altijd fris en zuiver water bij de hand hebben. Vraag vandaag nog uw offerte aan voor een waterfontein of waterkoeler. Het is geheel vrijblijvend en u krijgt een antwoord binnen de 48 uur!

Wij kunnen u helpen leveranciers, te vinden door antwoord te geven op slechts enkele vragen

Hebt u reeds een waterfontein?